Február 3. (szerda)

2010.04.15. 11:45

Ma ömlő esőben kellett megtennünk a fiúkkal Sanurig az utat, de szerencsénkre ott már sütött a jó meleg napocska. Míg a fiúk az oviban, én itthon megsütöttem a várva-várt mákos bejgliét, és megfőztem a gyerekeknek az ebédet is. (Életem első brassói-ját.) Majd Yuss megjött a Lombokra szóló repülőjegyeinkkel. Ugyanis úgy határoztunk, hogy a NYEPI ünnepét inkább ott töltenénk a két fiainkkal.

Lombok: egy szomszédos sziget, ami kisgéppel (20 fős) 30 perc alatt elérhető. Sokban hasonlít Balira, de faunailag el kell ismerni, hogy sokkal szebb.

 

Még nincs beépítve, nincs tele turistákkal, még szinte érintetlen. Korallzátonyok veszik körül. Az óceán vize itt jóval tisztább, így igazgyöngy tenyészeteket is lehet látni.  Hamarosan (májusban) fogják átadni a most épülő nemzetközi repterüket, ami fel fogja lendíteni a sziget életét, látogatottságát. Így a következő években nagy változásokon fog átmenni.

NYEPI ünnepe = a csend napja. Balin a lakosok a jó és a rossz szellemvilágban élnek. Minden nap offeringeket (felajánlásokat) tesznek ki a szellemeknek napjában 3x. Minden március hónapban tartják a Nyepit, amely napot megelőző estén nagy táncos, zenés felvonulást rendeznek különböző óriási ogho-ogho szörnyekkel, amiket már 1 hónappal a ceremónia előtt elkezdenek összeépíteni, s amik képzeletbeli rossz szellemeket ábrázolnak. Ezekkel az ogho-ogho-kkal levonul a tömeg az óceánpartra, ahol egy részét elégetik, a többit ott hagyják a parton.

 

 

Majd reggel 6-tól megkezdődik a Nyepi, ami másnap reggel 6-ig tart. Ezen idő alatt senki nem mehet ki az utcákra, senki nem kapcsolhat villanyt, nem gyújthat gyertyát és senki nem zajonghat. Ezen a napon megáll az élet, üresek az utcák, a reptér nem indít és nem fogad gépeket, zárva van minden. A szállodában lakó turisták nem hagyhatják el a szálloda területét, de természetesen ott van világítás …stb. A kórházakban csak ügyelet van, ha esetleg valaki váratlanul súlyosan megbetegedne, s azok kivételt élveznek, természetesen kimehetnek a házukból. A fent leírtak betartására a Banjar (kerületi közösség főnöke) emberei figyelnek, s aki mégis pl. lámpát kapcsol és észreveszik, örülhet, ha csak közmunkára ítélik 1 hónapra és nem viszik be 2 hétre a börtönbe, mert igen, itt ilyen szigorúan veszik ezt az egyetlen napot. Ugyanis a csenddel és a sötétséggel akarják azt elérni a helyi lakosok, hogy a rossz szellemek az higgyék, hogy mindenki elment a szigetről, és ők is távozzanak…. Kb. 4 éve történt, hogy az indonéziai parlamenti választások a Nyepi napjára esett, s az indonéz kormányt nem érdekelte a balinézek ünnepe, így a Nyepi-nek el kellett maradnia. Ebben az évben történ az, hogy Bali egyik legforgalmasabb turisztikai központjánál a Legian-on (egy utca neve) két disco-ban bombarobbantás volt. A riadt tömeg kifutott az utcára ahol újabb 2 darab szögekkel teli pokolgép várta az áldozatokat, akik több mint 300-an voltak. A balinézek ezt a szörnyűséget a Nyepi elmaradásának, a rossz szellemek el nem üldözésének tudta/tudja be.

 

A bejegyzés trackback címe:

https://anitabali.blog.hu/api/trackback/id/tr181923148

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása